De titel van dit blog is een lastige vraag die je niet direct kunt beantwoorden. Ten eerste komt dit doordat je niet altijd direct door hebt dat je meer stress hebt dan anders; ten tweede omdat dat iets is, wat je niet wilt en dus liever niet ziet of erkent. Door mijn checklist kun je zien hoe het er meestal bij jou voorstaat – want het zal niet lukken om helemaal nooit stress te ervaren. Dat gebeurt bij iedereen wel eens, omdat we allemaal momenten hebben dat het even minder leuk is wat we meemaken, of dat het even drukker is dan anders. Dat is allemaal niet erg, zo lang deze momenten maar niet te vaak voorkomen, want dan wordt het erger. In dit blog kun je eerst meten hoe veel stress je ervaart en zal ik ook nog wat tips geven om stress zoveel mogelijk te verminderen.

Allereerst de checklist

Om te weten hoe goed jij tegen stress kunt en je alert te maken op de verschillende signalen die op stress kunnen wijzen, heb ik een checklist gemaakt. Hier begin ik dan ook mee, want dan heb je direct in beeld hoe het er bij jou voorstaat. Blijkt dat er niets aan de hand is, dan kun je stoppen met lezen. Als je merkt dat er toch wel wat aanwijzingen zijn die duiden op meer stressmomenten, dan zou ik zeker doorlezen!

Hoeveel stress ervaar jij?

In deze checklist is het de bedoeling dat je het cijfer aangeeft dat het beste bij je past: 0 is helemaal oneens, 6 is helemaal eens en 3 is neutraal. Vul het zo goed mogelijk in, zodat je een goed beeld krijgt; vul het ook volledig en eerlijk in, want anders kun je het net zo goed niet invullen!

Noot: de lichamelijke klachten die hierin genoemd worden, hoeven niet altijd te wijzen op stress. Het kan ook zijn dat het met andere dingen te maken heeft. Ga dus altijd naar de huisarts om ook een medische check te doen!

Wat deze lijst over jou zegt

Als je dit allemaal ingevuld hebt, kun je de cijfers optellen. Hoe hoger het cijfer, hoe meer stress je waarschijnlijk ervaart. Het is natuurlijk wel zo dat dit geen wetenschappelijk bedachte lijst is; het geeft je slechts een indruk.

Het kan zijn, dat je voor jezelf alsnog zegt dat je geen stress ervaart. Dit mag ook, dat is aan jezelf. Toch zou ik je eens willen vragen nogmaals naar de stellingen te kijken en te onderzoeken hoe die in elkaar steken. Kijk of je nu iets ingevuld hebt wat je voorheen niet zo zou hebben ingevuld. Hoe komt het dan dat het veranderd is? Denk verder na over de stellingen waar je hoog scoort. Vóel vooral wat deze stelling met je doet, en waar het mee te maken kan hebben. En tot slot: wil je dat het op deze manier door blijft gaan?

Wat je kunt doen om deze klachten te voorkomen of te verminderen

Iedereen wil het liefst met zo min mogelijk pijntjes of kwaaltjes rondlopen. Toch ontkomen we er niet altijd aan. Het is belangrijk om dan te kijken wat je ermee kunt doen. Het is niet zo dat alles wat vervelend is zo snel mogelijk weggehaald of opgelost moet worden, helemaal niet. Het is goed om hier bij stil te staan, om zo ook bij het diepere onderliggende gevoel te komen. Dit is zeker niet altijd gemakkelijk, maar onthoud goed dat dit voor jezelf wél goed is. Je leert ervan en je kunt beter voor jezelf zorgen.

Naast erbij stilstaan, kun je ook dingen doen om stress te voorkomen of te verminderen. Wel zo prettig toch? Bij deze een paar tips:

  • Maak een goede verdeling tussen inspanning en ontspanning;
  • Blijf alert op je hoe je dag of week eruit ziet; is dit oké voor jou of zitten er teveel activiteiten in (wordt er veel van je gevraagd, zijn er teveel taken, enz.);
  • Ben alert op (lichaams)signalen – zijn ze te verklaren;
  • Stel grenzen als het allemaal teveel is, zeg op tijd ‘nee’ tegen bepaalde zaken en maak hier keuzes in;
  • Houd je lichaam gezond: beweeg voldoende, eet bewust, en ben voorzichtig met alcohol en tabak;
  • Ga na of je realistische verwachtingen hebt van jezelf of van anderen;
  • Praat met anderen over jouw gevoelens van stress.

Succes!