Ik blijf me steeds verbazen over hoe belangrijk onze gedachten zijn. Iedere keer weer kom ik dingen tegen, waarvan ik denk: ‘jeetje, je gedachten maken of breken je dag’. Als je je gedachten op zijn beloop laat gaan, dan gaat je gevoel hier automatisch in mee. Zijn deze gedachten niet fijn of misschien negatief over jezelf of anderen, dan zal je dit geen goed gevoel geven.

Ben je bewust 
Het is dus belangrijk dat je je bewust bent van wat je denkt. Je hoeft echt niet alle gedachten paraat te hebben, want dan word je helemaal gek! Er komen er veel te veel langs per dag, dus het is geen doen ze allemaal bij te houden. Sommige kun je gewoon laten gaan, zonder erbij stil te staan. Die zijn niet belangrijk.


Op andere momenten kun je gebruik maken van je gedachten om je dag fijn of minder fijn te maken. Stel dat het sneeuwt en je bedenkt alleen maar hoe vervelend dit is, dan zal je dag er niet beter op worden.  Kun je ook de leuke kanten zien van de sneeuw, bijvoorbeeld een mooi straatbeeld met witte bomen of het plezier dat kinderen eraan beleven, dan wordt je dag toch net wat leuker!

Focus
Het gaat erom waar je de focus op legt. Als je de focus dus legt op de leuke kant van iets, dan ben je dáár mee bezig en voel je je goed. Dat maakt je gelukkig. Nu kun je deze focus ook ‘gebruiken’ om jezelf goed te praten. Stel, je bent een avond op stap geweest en je hebt je misdragen tegen een vriend die erbij was. Je kunt dan de focus leggen op de leuke dingen van de avond, zodat je de vervelende momenten buiten kunt sluiten. Net of het niet gebeurd is. Maar ja… dan hou je jezelf voor de gek houden. Want het is wel gebeurd. En de kop in het zand steken maakt het er niet beter op.

Waar leg jij de focus op met jouw gedachten?

Het gaat dus wel steeds om eerlijke informatie. De feiten blijven zoals ze zijn. Daar kun je niet omheen. Die kun je ook niet veranderen, dus daar hoef je geen moeite voor te doen. Dat kost alleen maar energie 😉 . Het gaat erom waar je je door laat leiden.

Bij het voorbeeld rondom de sneeuw is het een feit dat er sneeuw gevallen is. Daar kun je niets tegen doen. Je kunt er dan wel het beste van maken door je te focussen op de leuke kant van de sneeuw.
Bij het voorbeeld over de stapavond, gaat het om iets anders. Het is goed om je vooral te richten op de leuke momenten van de avond en niet alleen stil te staan bij het moment dat het misging. Want als je blijft malen over het misdragen tegen een vriend, word je er ook niet echt vrolijk van! En het is een feit dat dit nu eenmaal gebeurd is. Daar moet je het mee doen. Je kunt nu als het ware gaan ‘herstellen’. Blijven hangen in hoe vervelend het was en hoe stom je toch geweest bent heeft weinig zin. Daar heeft niemand iets aan. Het feit ligt er en daar kun je mee omgaan. Naast alle leuke momenten die er ook geweest zijn!

Ben je dus bewust van je gedachten en kijk of je deze aan kunt passen om je dag leuker te maken! Laat de feiten zoals ze zijn. Het gaat er juist om hoe je er daarna mee omgaat!