Door de tijd heen schrijf ik regelmatig over onze manier van denken. En dan vooral dat we er veel meer verhalen erbij ‘verzinnen’ dan in werkelijkheid zo is. Zo ook als het gaat om onze eerste indruk die we hebben van mensen.

Eerste indruk
Tijdens trainingen met kinderen praat ik met hen over hoe ze over komen op anderen en waar dit mee te maken heeft. Als je bijvoorbeeld denkt dat jouw spreekbeurt zal mislukken, omdat je helemaal niet voor de klas iets durft te vertellen, dan zal je veel zenuwachtiger zijn dan wanneer je denkt: ‘We zien wel’. Je gevoel beweegt mee met wat je denkt (al is het wel de vraag wat als eerste opkomt: je gevoel of de gedachten die je erbij hebt…). Dit zijn dingen die binnen in jou gebeuren, dit ziet/weet niemand. Echter, als je zenuwachtig bent, is dat vaak wel zichtbaar in je gedrag. Je zult dan meer weg willen kruipen, misschien stotteren en heen en weer wiebelen. Als je jezelf vooraf meer aanspreekt op ‘ik doe zo goed mogelijk mijn best, het geeft niets als ik een keer stotter’, dan wek je daarmee ander gevoel op EN dus ook ander gedrag. Je zult wat meer zeker overkomen. Ik train dan met het kind om deze gedachten om te zetten en hem of haar te laten kijken naar hoe hij of zij dan overkomt. Ook praten we over het gedrag als het kind juist meer de ‘vechthouding’ heeft en dus sneller fel reageert of heel stoer over wil komen.  We kijken dan naar wat voor gevolg dit heeft voor andere mensen.

De ander
Je kunt natuurlijk heel hard kunt werken aan een ‘goede’ eerste indruk. Ik zet goede tussen haakjes, omdat je je altijd af kunt vragen wanneer het goed is… Ik bedoel hier goed als de indruk van een zeker persoon, die zich ook kwetsbaar durft op te stellen.  Maar zoals ik al zei, je kunt hier heel hard aan werken. De interpretatie van de ander heb je niet in de hand! De ander bekijkt je ook weer vanuit zijn of haar eigen perspectief met ervaringen en herinneringen die meespelen in het vormen van deze mening. Dus kan het zijn dat jij heel goed je best doet en dat de ander het nog invult als arrogant of wat dan ook… Belangrijk hierin is dat je dus het beste goed bij jezelf kunt blijven. Bij die houding waar jij je het beste bij voelt. Ook al heb je hiervoor eerst geoefend, om de onzekerheid of stoere houding weg te werken. Als jij je goed voelt bij je houding, dan straal je dit uit. Hier zullen mensen ook op reageren.

Het is niet wat je denkt…

De andere kant van de ander
Ik vertel nu van alles, maar waar ik het eigenlijk over wil hebben is de kijk die jij op een ander kan hebben, zonder te weten of het klopt. Dit overkomt mij namelijk nogal eens. Ondanks dat ik weet hoe het in elkaar zit, trap ik vaak in de valkuil om de klik in te schatten, zonder echt contact te hebben. Heb jij dat ook weleens? Dat je in een nieuwe groep komt en bij bepaalde mensen een ‘ieuw-gevoel’ krijgt? Ik weet even niet hoe ik het anders moet zeggen, zonder er teveel over uit te wijden. Ik vermoed dat je het zo wel begrijpt. Waar komt dit ‘ieuw-gevoel’ nu vandaan? Tja, dat komt vaak toch die eerdere ervaringen en herinneringen die je hebt. Op een of andere manier triggert die persoon jou door momenten van vroeger. Het is niet altijd direct duidelijk waar dit van komt. Dit kan ook niet, want vaak zijn deze ervaringen en herinneringen opgeslagen in je onderbewuste. Je brein neemt het mee, terwijl jij je er nog amper iets van kunt herinneren. Bewust bedoel ik dan. Soms kunnen deze onderliggende ervaringen in de weg liggen. Want het is niet altijd even handig dat deze omhoog ploppen op allerlei verschillende momenten.

Hiervoor heb ik een nieuwe techniek geleerd die goed kan werken. Want deze techniek werkt vooral met dit onderbewuste. Je hoeft weinig of niet te praten en toch kunnen er allerlei ongemakken opgelost worden. Ik wil hier wel de kanttekening bij plaatsen dat het dan niet weg is, want  dat kan niet. Ik kan niets uit je brein halen. Het wordt zo bewerkt dat je er geen last meer van hebt, dat het niet zomaar opplopt op een moment dat het niet uitkomt. Wil je hier iets mee? Klik hier voor meer informatie.

Wat ik je nu mee wil geven: Maak eerst contact voordat je inschat of er een klik kan zijn tussen jou en de ander! Besef dat het onbehaaglijke gevoel ook uit jouw onderbewuste kan komen!