Spijt…

Wanneer heb je spijt? Wikipedia vermeldt: Spijt is een negatieve emotie met de wens dat men anders had gehandeld bij het besef of vermoeden dat een alternatieve handeling een beter resultaat tot gevolg had gehad. Kort gezegd, achteraf gezien toch niet zo slim wat ik gedaan heb!

En dat is heel jammer natuurlijk! Ten eerste omdat je het niet meer kunt veranderen… En ten tweede, je hebt iedere keer opnieuw een keuze hoe je met dingen omgaat! Dus het belangrijkste is om een keuze te maken wat je verder wil… Met je werk, met je relatie, met je gezondheid, gewoon met heel je leven. Niet alleen het maken van een keuze is belangrijk, maar ook hoe je daaraan gaat werken, hoe je ermee omgaat. Want bedenk je alleen ‘ik zou wel een andere baan willen, met meer uitdaging’ en zet je verder geen stappen richting andere bedrijven of acties om jezelf te profileren, dan zal er niet veel veranderen. Hier ga ik verder niet op in. Daar kan ik een gehele nieuwe blog aan wijden, dus dat houd je tegoed!

Bij het begin beginnen
Veel mensen bedenken aan het einde van een jaar dat het in het nieuwe jaar anders moet. Ze maken goede voornemens. Vaak blijft dit bij ‘ik wil meer gaan sporten’ of ‘ik wil stoppen met roken’. Ze maken verder geen concreet plan hoe ze dit aan willen gaan pakken. Eerder schreef ik al dat dat zo niet werkt. Sta eerst goed stil staat bij wat je wel en niet wil. Niet zomaar lukraak iets bedenken, wat nogal voor de hand ligt. Iedereen weet dat sporten beter is dan de hele tijd op de bank hangen. Toch gebeurt het vaak niet. Een stemmetje in je zegt dat het fijner is om te blijven liggen.

Op het moment dat je daaraan toegeeft, bevestig je deze gedachten!

Je keurt op dat moment goed dat het fijner is om op de bank te blijven liggen. En dit maakt het de volgende weer moeilijker om wel te gaan. Vaak komt er namelijk nog meer bij: ‘die ene keer dat ik wil gaan, maakt ook niet meer uit’, ‘ik kan beter beginnen als ik er meer tijd voor heb’, enz. Dit heeft met verschillende dingen te maken. Ik zal ze hier op een rijtje zetten;

  1. Ons brein is een gewoontedier

Ons brein legt simpel gezegd verschillende paden aan. Iedere keer bewandelen we dat pad opnieuw. Doe je ineens iets anders dan je gewend bent, dan moet je brein een nieuw pad aanleggen. Dit vindt het brein niet zo prettig. Het wil liever doen wat het altijd doet, wat het gewend is. Dus het zal op allerlei manieren proberen je van dit nieuwe pad af te halen! Het is aan jou om er toch aan te beginnen en er tegenin te gaan. En dan is het vooral een kwestie van volhouden.

  1. Lange en korte termijn

Op het moment dat we keuzes maken voor onszelf, kijken we vaak naar het voordeel op korte termijn. De lange termijn wordt voor het gemak vergeten. Denk maar eens aan roken. Op het moment dat je een sigaret rookt, voel je bevrediging. Wat gebeurt er als je de sigaret uitdrukt? Dat bevredigend gevoel is vrijwel direct weg. Misschien komt er zelfs wel een gevoel van spijt of schaamte, omdat het niet gelukt is die sigaret te laten liggen… Dus op langer termijn komt er een minder goed gevoel voor terug. En dan hebben we het nog niet eens over de gezondheid als je jaren door blijft roken!

Dit zie je ook terug bij andere gewoonten. Een koekje eten is op dat moment lekker. Daarna is de smaak snel weg en baal je dat je er toch weer een gepakt hebt! Als we het omdraaien en we kijken weer naar het sporten: op het moment dat je wel bent gegaan, voel je bevrediging vooral achteraf. Je bent trots dat je gegaan bent en je voelt je fit en actief.

  1. Je brein moet eerst een paar fases doorlopen

Op het moment dat je iets anders doet dan je gewend bent, heeft je brein tijd nodig om te wennen. Als je er tegenin gaat en toch dit nieuwe pad bewandelt, stribbelt het brein tegen. Het voelt voor jezelf onwennig en misschien onduidelijk. Je moet als het ware iedere keer een drempel over om het anders te doen dan je gewend was. Dit kan zo’n dag of 10 duren.

De volgende 10 dagen voelt het nog steeds ongemakkelijk. Het is nog niet helemaal vertrouwd en je weet niet goed wat je ermee aan moet. Misschien zie je te weinig resultaat of wordt het saai als je steeds hetzelfde doet. Deze in totaal ongeveer 20 dagen worden gebruikt om de nieuwe gewoonte aan te nemen. Het brein went geleidelijk aan en maakt er een eigengemaakte gewoonte van. Vervolgens heb je nog zeker 10 dagen nodig om de gewoonte vol te houden. Vaak komt nu pas de trots en pas nu merk je dat het goed is om deze nieuwe gewoonte aan te nemen. Dus in die eerste 20 dagen is vooral discipline belangrijk! Maar het is vooral belangrijk om de nieuwe gewoonte prettig te gaan vinden. Het wordt deel van je identiteit. Volhouden is belangrijk, want als je slechts één keer toegeeft in die eerste 20 dagen, ben je weer terug bij af en kun je weer vooraan de 20 dagen beginnen. Je brein heeft het echt nodig om het achter elkaar te leren kennen om het eigen te maken!

Een goed voorbeeld zijn (kleine) kinderen. Op het moment dat ze NEE te horen krijgen, gaan ze zeuren om het toch te mogen of krijgen. Geef je niet toe, dan halen ze alles uit de kast om het wel voor elkaar te krijgen . Als je dan alsnog toegeeft, zullen ze de volgende keer zeker weer alles uit de kast halen. En zij houden het langer vol dan jij! Ze weten dat je overstag kunt gaan, dus zetten ze nog even een tandje bij! Op het moment dat je WEL vol blijft houden, zullen ze leren dat zeuren geen zin heeft en zullen ze dit minder doen. Want ja, waarom zouden ze dat doen? Het lukt toch nooit…

Denk dus eerst goed wat je wil veranderen en hoe! Dan is het alleen nog een kwestie van VOLHOUDEN!

Stap voor stap naar dat wat je wil bereiken