De afgelopen tijd heb ik verschillende keren iets geschreven over ‘mindset’ en hoe dit mee of tegen je kan werken.
Omdat het toch lastig blijft het op de goede manier in te zetten geef ik nu een aantal voorbeelden.
Bibian Mentel
In januari was ik op een event en daar sprak Bibian Mentel. Jeetje, wat een vrouw! En wat een voorbeeld!
Sindsdien heb ik ook al verschillende keren haar aangehaald om aan te geven hoe het óok kan.
En waar heeft dit nu mee te maken?
Zij heeft enorm veel mee gemaakt, tegenslag gehad. Toch blijft ze ervoor gaan.
Nadat de eerste keer kanker geconstateerd werd en haar onderbeen geamputeerd was,
stond ze na zo’n maand of 10 weer op het snowboard. Daarna kreeg ze nog 6 keer kanker en allerlei infecties.
Iedere keer weer, zette ze haar focus op weer kunnen sporten/ snowboarden. En ze krijgt het ook iedere keer voor elkaar. Ze heeft zo’n duidelijke commitment gemaakt met zichzelf en het weer kunnen sporten, dat het haar iedere keer lukt. Nu de laatste keer heeft ze een operatie gehad en heeft ze half januari te horen gekregen (op de dag dat ze op het event sprak, dus kun je nagaan…) dat ze weer het board op mag. Ze gaat het hoogste doel niet uit de weg. Op de dag van het event na 50 dagen zijn de Paralympics, waar ze ‘gewoon’ aan deel gaat nemen. Een strijd op het hoogste niveau tegen veel jongere snowboarders die ook nog eens veel meer getraind hebben! Ben benieuwd hoe ver ze komt. Haar zo leren kennende kan ze iedereen nog wel eens gaan verrassen!
Duidelijk voorbeeld van niet denken maar doen! En dan vooral nastreven wat je wil bereiken.
Niet blijven hangen in de dingen die tegen zitten of die niet goed gaan.
De neus die kant op wat WEL goed gaat! Dat heeft effect en daar krijg je energie van!
Turnsters
Mijn dochter turnt en in deze periode zijn de wedstrijden in volle gang. Bij turnen is het een ‘afval’systeem. In Nederland worden in verschillende regios voorwedstrijden gedaan en een bepaald aantal gaat door naar de volgende ronde. En zo tot aan de finale, de Nederlandse Kampioenschappen. Iedere wedstrijd is het een moment opname. Je moet op dát moment op dát toestel presteren, 1 kans. Daarbij is het een jurysport en jury’s blijven ook maar mensen…
De mindset is dus heel belangrijk. Ook als een keer iets mislukt. Twee weken geleden organiseerde onze vereniging voorwedstrijden, waarbij ik een hele dag geholpen heb. Dan besef je weer hoeveel de turnsters moeten doen en wat een doorzettingsvermogen ze moeten hebben. Val je van de balk, er weer terug op. Val je weer, weer er terug op. En zo kan het soms wel door gaan tot 4 – 5 keer toe.
Toch zie je die turnsters stuk voor stuk gaan waar ze voor kwamen. Ze gaan door. Ze willen hun doel bereiken, de Nederlands Kampioenschappen!
Als je dan in je hoofd zet “dat gaat mij nooit lukken” of “ik zal toch wel weer vallen”, zou dit dan helpen denk je? Nee natuurlijk niet.
Altijd voor ogen blijven houden waar je uit wil komen. En als je daar voor wil gaan, als je mindset daar volledig op gefocused is,
dan ga je door! Koste wat kost.
En hoe werkt dat bij mij?
In mijn jongere jaren kende ik het heel goed dat ik steeds maar zag wat er niet goed ging. Of dat ik al vooraf bedacht dat iets me niet ging lukken.
Toch heb ik ook altijd wel stemmetjes gehad die heel duidelijk wisten wat ze wilden. En hoe spannend het dan soms ook is,
ik daar dan wel voor kon gaan. Omdat ik wist dat dát was wat ik wilde. En dan moet je er wat voor over hebben.
Door de jaren heen kwam ik erachter dat als ik duidelijk doelen stelde, duidelijk wist wat ik wilde bereiken, het meer vanzelf ging.
Daarbij is de taal (naar jezelf) toe ook erg belangrijk. Steeds zinnen maken als “ik wil meer tijd voor mijn kinderen” werkt dan beter als
“ik heb het zo druk”. Je spreekt dus meer in taal van wat je wil en kan ipv wat je niet wil en kan. Inmiddels gaat deze taal bij mij vaak als vanzelf. Natuurlijk heb ik ook momenten dat dit even niet lukt en dat ik terugval in mijn oude patroon. Belangrijk is dan om daar jezelf niet over op de kop te geven, maar te realiseren dat er weer zo’n moment was en dat die er ook mogen zijn. Daarna herpak je jezelf en verander je de taal naar wat je wel wil!
Ik denk dat deze voorbeelden jullie kunnen helpen om eens na te denken hoe je dit zelf doet. Lees anders ook het vorige bericht nog eens terug.