Als je meerdere van mijn artikelen hebt gelezen, weet je dat ik het regelmatig heb over ‘doelen stellen’. Dit is nodig om in actie te komen. Want alleen dan weet je waar je uit wil komen en weet je wat je te doen staat om daar te komen!

Doelen staan niet op zich

Wat je belangrijk vindt is altijd van invloed op het stellen van een doel. Wat jij graag wil. Dit is nodig voor de juiste motivatie. Toch is het niet altijd gemakkelijk om te weten wat je wil of belangrijk vindt.

Het volgende kan je dan misschien helpen.

Als je mij een beetje kent dan zullen de eerste tips je al bekend voorkomen:

 • Laat het ‘moeten’ los! Je mag dingen doen en soms wil je dat doen omdat dit je voordelen geeft.
 • Durf de moeilijke kanten van het leven aan te kijken! Soms kies je voor de makkelijkste weg, zodat je bijvoorbeeld geen discussies krijgt of alles veilig blijft zoals het is. Toch is het soms nodig de moeilijke weg te bewandelen om jezelf uiteindelijk goed te voelen! Daarbij, het leven bestaat nu eenmaal uit leuke en minder leuke dingen, daar kunnen we niet omheen. Als je de minder leuke dingen wegstopt zijn ze er nog steeds!!
 • Als je eindelijk kiest voor wat je zelf belangrijk vindt, blijf dan niet hangen in het feit dat je dit jaren eerder had moeten doen. Dit kun je niet terugdraaien, dus weg ermee! Je wordt er alleen maar minder vrolijk door.
 • Zet de eerste stap naar wat je graag zou willen, ga eens dromen.
  Stel, alles is mogelijk, hoe zou je leven er dan uitzien?
  Hier komt geen ‘ja maar..’ in voor. Alles is immers mogelijk….
  Denk vrijuit, alles kan. Later kun je dit gaan vormen naar je eigen leven.
 • Tenslotte:
  Wat wil je doen met je tijd op deze planeet?
  Wat voor iemand wil je zijn?
  Welke sterke kanten of kwaliteiten wil je nog ontwikkelen?

Deze laatste draait meer om onze waarden

Waarden liggen ten grondslag aan de doelen die je jezelf stelt. Want dan pas schiet je in actie. Dan pas ben je gemotiveerd! Je leven krijgt meer betekenis. Je kunt pas

achter je waarden gaan staan als je bovenstaande punten kunt toepassen. Lukt dit nog niet, dan zul je vaak een kei zijn in het wegwuiven van wensen. Je zal je bijvoorbeeld meer richten op de ander (zowel positief als negatief), want dan hoef je niet stil te staan bij jezelf.

Het is ook best moeilijk om stil te staan bij wat nu je waarden zijn. Het kan helpen om eens naar je doelen te kijken, naar je dromen en misschien wel de fantasieën die hebt als je 50 miljoen euro zou winnen. Als je deze helder hebt, kun je eens kijken naar ‘Wat is hier nu zo belangrijk / mooi / waardevol aan voor jou?’

Als je daar antwoorden op weet, dan kom je steeds dichter bij je waarden.

Succes