We zitten alweer in december, bijna aan het einde van het jaar. Een goed moment om eens terug te kijken naar afgelopen jaar. Wat heeft mij het gebracht en waar zitten nog leerpunten?

Hoe ik terugkijk op 2021

Er is weer een jaar met corona voorbij. Ik kan het woord bijna niet meer horen… Het gaat steeds op en af met de besmettingen en dus ook met de maatregelen. Overal gaat het over corona, dus wil ik het er hier verder niet over hebben. Er wordt al genoeg over gezegd en ik ben van mening dat het lastig is hoe het nu precies zit. Wie weet er hoe het écht zit? Naar mijn idee niemand. Ik blijf bij mijn volle verstand keuzes maken hierin, zoals ik denk dat het goed is. Meer kan ik niet doen!

Wat zo’n jaar ook met zich meebrengt is dat het met tijd en wijlen rustiger is in de privésfeer. Sporten gaan niet altijd door en er zijn periodes waar activiteiten niet door gaan. Dat houdt in; minder op en neer rijden naar de verschillende plekken waar gesport moet worden. Ik moet zeggen dat het weer wennen was toen alles opnieuw opgestart was, al went dat ook weer zo. Voor de kinderen is het fijn dat ze hun uitlaatklep weer hebben. Dat er minder activiteiten waren, was voor mij niet zo’n probleem. Lekker rustig! Voor de kinderen vind ik het wel vaak jammer, al moet ik zeggen dat zij zich er goed doorheen slaan. Soms wordt er wel gemopperd, al kunnen ze nog steeds met kleine groepjes vriendinnen afspreken.

Werken in 2021

In mijn werk heb ik over het algemeen veel afspraken gewoon door kunnen laten gaan. Af en toe werd er een online afspraak ingepland of was er een online scholing, waar ik toch nog steeds aan moet wennen. Bij een online afspraak voel ik de afstand tussen de persoon en mezelf, waardoor ik minder de diepgang in kan. Gelukkig kunnen de belangrijkste zaken wel besproken worden. Ik ben veel van het doen, wat online ook minder gemakkelijk gaat. Het is dan een keer minder doen, meer praten – en dit kan ook. Bij een online scholing merk ik dat ik het lastig vindt me de hele dag te concentreren. Ik snap direct wat de kinderen bedoelen…

Wat ik er wél fijn aan vindt, is dat je door deze online activiteiten geen reistijd hebt. Je kunt alle uren gewoon online doen, lekker thuis vanaf je ‘luie’ stoel. Het is ook fijn dat hierdoor veel wél zijn doorgang kan hebben, anders bleef alles helemaal stilstaan. Gelukkig heb ik me het hele jaar goed bezig kunnen houden; soms een beetje té. Dit heb ik snel door, dus dan kon ik pas op de plaats maken en even tijd voor mezelf nemen. Het ochtendritueel van vroeg opstaan, wandelen, lezen, tijd voor mezelf creëren houd ik nog steeds vol. Dit helpt ook in het goed zorgen voor mezelf. Zo kom ik nooit echt in de stressmodus; ook fijn!

Het nieuwe jaar

Over nog geen maand start het jaar 2022 alweer. Een nieuw jaar, met nieuwe kansen. Ik ben niet van de goede voornemens. Als je iets wil veranderen, dan doe je dit op het moment dat dit nodig is, niet omdat het nieuwe jaar begonnen is. Als het nodig is, merk je dit wel op, want dan loop je vast of ergens zo tegenaan dat je wel wíl veranderen. Dan lukt het ook veel beter, want dan wil je echt. Dit is de goede drijfveer om het vol te houden; dan weet je waar je het voor doet.

Terwijl ik dit typ, denk ik aan mijn online programma. Een programma dat ik 3 jaar geleden al op wilde zetten, en nog steeds is het niet af. De acties die ik hiervoor moet nemen, zijn acties die ik niet goed ken, waarvan ik niet altijd weet hoe ik ze aan kan pakken. Dit maakt dat ik het dan toch weer vooruit schuif en andere dingen belangrijker maak. Toch ben ik nu vastberaden om door te pakken en het online deel echt neer te zetten. Daar heb ik ook echt zin in! Een nieuwe stap voor mijn bedrijf, en daarmee ook een nieuwe uitdaging! Zo wil ik ook meer gaan betekenen voor bedrijven in 2022. Hier ben ik ook al langer mee bezig en er zijn ook al gesprekken gevoerd. Alleen is het niet zo simpel om het ook echt op te zetten, voor mij dan hè. Toch geloof ik zeker dat dit in 2022 gaat lukken. Dit laatste doe ik samen met collega’s waar ik vaker mee samen werk.

Tips voor het nieuwe jaar – of voor wanneer dan ook

Ik geef hieronder weer een aantal tips. Dat doe ik vaker, en ik weet dat ik sommige tips ook vooral aan mezelf geef. Dat vind ik niet erg; ik ben van mening dat iedereen altijd blijft leren en dat sommige stukken hardnekkig zijn. Ik weet echt wel hoe dingen zitten, maar dat wil niet zeggen dat ik het dan ook allemaal goed doe; en bovendien, wat is goed? Dat is ook voor iedereen anders. Belangrijk is dat je er zelf tevreden mee bent en achter je eigen keuzes staat. Ik kan dagen niet langer maken dan ze zijn, en de verdeling tussen inspanning en ontspanning blijft ook voor mij erg belangrijk. Die houd ik er goed in!

Maak keuzes waar jij ook echt achter kunt staan

Hiermee bedoel ik dat je actiepunten maakt van dingen waar jij iets mee kan, en vooral waar jij iets mee wilt. Zorg dat je dingen niet voor een ander doet, want dat houd je niet vol!

Maak tijd vrij voor jezelf

En dan écht voor jezelf. Ga niet iets doen voor een ander, of waar een ander iets aan heeft. Doe iets wat jíj prettig vindt. Dat mag iets ondernemen zijn of gewoon even lekker zitten met wat te drinken.

Vertrouw op jezelf

De laatste jaren hebben we gezien dat er veel angst kan heersen. Ga daarom niet zomaar mee in wat anderen zeggen. Kijk voor jezelf wat voor jou klopt. Luister, kijk en lees ook niet te veel naar nieuwsberichten of social media. Hierin vind je vaak zaken die niet helemaal kloppen. Blijf bij jezelf!

Zorg dat je voldoende beweegt

Ook als sportclubs dicht zijn, of als je niet alles kunt doen wat je eerder wel deed, kun je altijd blijven bewegen. Wandelen en fietsen kun je altijd. Of doe oefeningen met je benen, of pak gewichtjes om een aantal keer te tillen. En als je geen gewichtjes hebt, pak je flesjes drinken of wat dan ook. Er is altijd iets te bedenken om te doen!