Moeten klinkt niet erg fijn, dat weet ik. Dat bedoel ik ook niet zo. Waar het meer om gaat is; doe jij de dingen die je graag wil doen of doe je dit meer voor de ander? 

Wat wil je graag doen? 

Om te beginnen wil ik je vragen eens stil te staan bij de dingen die graag wil doen. Wat gaat er allemaal door je heen? Welke intenties heb jij allemaal? Wat zijn nu echt dingen die je leuk vindt om te doen. De dingen die jij belangrijk vindt in het leven. Wat je wil bereiken. En dit kun je heel breed invullen. Je kunt kijken naar wie je bent als persoon. Naar de eigenschappen die je hebt en die je graag uit wil dragen naar anderen. Hoe wil je dat mensen je zien? Als geduldig, zelfstandig, zorgzaam of misschien ondernemend. Dit kan van alles zijn. Het gaat hier echt om het willen hè!  

Je kunt ook kijken naar je werk. Waar je nu zit is dat wat je wil blijven doen? Past het precies bij je, zoals jij graag ziet? En je vrije tijd; hoe zou je deze in willen vullen. Vooral doorbrengen met vrienden of toch meer met familie. Misschien trek je er graag op uit. Of heb je een hobby waar je veel tijd in wil steken. Het kan van alles zijn. Ga eens zitten of ga een ronde lopen en bedenk hoe dit voor jou allemaal is.  

100% eerlijk 

Zorg dat je hierin 100% eerlijk bent. Haal niet je wensen en hoe het nu is door elkaar. Blijf hoe je het zou willen. Echt zoals jij het ziet, met niemand niks te maken. Hier kun je dromen over hoe het dan zou zijn. Misschien zit het er al dichtbij. Dat kan. Dat is natuurlijk helemaal prima. Als je het maar uit elkaar haalt dat het nu gaat om zoals je het wil! 

Wat doe je werkelijk? 

Ook hier vraag ik 100% eerlijkheid. Misschien nog wel meer. Want nu komt het erop aan dat je op een rij gaat zetten wat je werkelijk doet. Dus niet wat je zou willen, maar echt wat je doet. Je acties, je handelen. Voorbeelden hiervan zijn; op social media rond scrollen, met mensen afspreken, de reacties die je geeft op anderen. Als we het hebben over met mensen afspreken bijvoorbeeld, zijn dat dan mensen die je graag ziet of gaat het ook wel eens om mensen die je al zo lang kent en dus daarom nog maar eens afspreekt. Ben hier echt eerlijk in naar jezelf. 

Soms is het ook zo dat je dingen doet omdat dit gemakkelijker is. En dan gemakkelijker in de zin van als je het op deze manier doet hoef je geen moeilijke dingen aan te gaan of onder ogen te zien. Het is altijd gemakkelijker thuis te blijven zitten dan onder een groep mensen te komen, als je het moeilijk vindt om contacten aan te gaan. Of het is gemakkelijker dat je niet helemaal eerlijk bent in je mening, zodat dit voor de ander ook prettiger is. Als je wel je mening zegt, kan de ander boos worden of verdrietig. Dus je mond houden is dan een stuk gemakkelijker. Wat het je verder oplevert is weer een andere vraag… daar kom ik een andere keer op terug. 
 
Ik weet het, het is niet altijd leuk om toe te geven dat je soms afspreekt met mensen waar je niet zoveel meer mee hebt, dat je dingen doet die je niet zo leuk vindt of dat je de gemakkelijkste weg kiest. Toch vraag ik er bij stil te staan zoals het is. 100% eerlijk. Daar heb je uiteindelijk voor jezelf het meeste aan. Denk maar zo; ik kan dit in mijn hoofd allemaal op een rij zetten. Ik hoef het aan niemand anders toe te geven dan aan mezelf! 

Geldt voor iedereen 

Denk maar niet dat ik alleen maar dingen doe die ik leuk vind. Ik ben er wel bewust mee bezig, maar toch lukt me dat ook niet altijd. En dat kan met verschillende factoren te maken hebben. Dit geeft ook niet. Het gaat nu alleen maar om dat je hierin eerlijk naar jezelf kijkt en beide kanten even goed op een rij hebt. Wat je er daarna mee doet, dat mag je helemaal zelf weten!