Het woord ‘vermijden gebruik ik vaak in mijn behandelkamer. Veel mensen doen er alles aan om onprettige gevoelens, vervelende situaties of vervelend gedrag van anderen te vermijden. Dit geeft even een prettig gevoel; je bent er immers vanaf. Alleen blijkt dit op langere termijn helemaal niet meer zo prettig te zijn. Dan zijn er weer andere dingen die niet prettig zijn, of het probleem is groter geworden. Daarbij komt dat vermijden vaak geen zin heeft omdat het er toch is, of je wilt of niet.  

Ermee omgaan

Je eerste gevoelens heb je niet in de hand. Die komen op. Je kunt wel kiezen hoe je er daarna mee omgaat. Situaties en anderen heb je ook niet in de hand. Ook dit gebeurt gewoon en het is aan jou hoe je hierop reageert. Vandaag ga ik het over een ander soort vermijden hebben. Hoe doen sterke mensen dit?   

Sterke mensen 

Bij sterke mensen denk je misschien aan spierkracht. Dit is logisch. Toch bedoel ik deze hier niet mee. Ik bedoel mensen die psychisch sterk zijn. Zij kiezen duidelijk voor zichzelf en weten wat ze willen. Zij kiezen ervoor om een aantal dingen te vermijden of niet te doen, omdat dit hen niet helpt psychisch sterk te blijven. Lees maar mee!    

Wat vermijden ze dan? 

Sterke mensen kijken niet terug op wat geweest is. Tot op zekere hoogte doen ze dit wel, bijvoorbeeld als het gaat om dingen die je niet in de hand hebt. Maar ze blijven er niet in hangenStil blijven staan bij een verkeerde keuze – je hebt geld verloren of een verkeerde opmerking geplaatst – is tijdverspilling. Je kunt je ervoor schamen, maar daar verandert niets mee. Het is nog steeds gebeurd. Wat je wél kunt doen, is kijken hoe je het de volgende keer anders kunt doen.  

Je hebt dus niet alles in de hand. Wil je toch alles onder controle houden, dan kost dit je energie, want het lukt gewoon niet. Je kunt alleen controle houden over je eigen handelen. Niet over dat van anderen of van situaties waar je in belandt. Sta daar niet te lang bij stil; ook dan kun je nog steeds geen controle uitoefenen.  
 
Een sterk persoon is niet bang voor risico’s. Als je niets nieuws probeert blijft alles bij het oude. Je mist kansen! Het is een kwestie van doen en kijken wat er gebeurt. Daarna kun je altijd nog bijstellen. Het is wel goed om vooraf af te wegen wat de voor en nadelen zijn, zodat je voor jezelf weet of je dit risico aan wilt gaan. Zónder bang te zijn voor falen, want falen hoort erbij. Beter iets proberen dan blijven zitten op de bodem!  

Kwetsbaar opstellen 

Een sterk persoon staat er verder niet bij stil. Die praat over zijn zwakheden als dit past in de situatie. Door zich kwetsbaar op te stellen is hij ook eerlijk naar zichzelf toe. Hij geeft een voorbeeld naar anderen toe. Als je dit doet, zul je ook merken dat reacties veel fijner zijn dan je dacht. Je hoeft niet na te denken dat je het verkeerde zegt, want je weet dat je eerlijk bent geweest. Je krijgt eventueel hulp of begrip van anderen, omdat ze daarvan op de hoogte zijn. Je hoeft niets te verstoppen, maar kunt doorpraten over waar je tegenaan looptDit is op korte termijn soms lastig, maar je zult merken dat op de lange termijn anderen zich ook meer open en kwetsbaar zullen opstellen. Dit komt de sfeer zeker ten goede! Het draagt ook bij aan een betere samenwerking. Mensen hebben iets voor elkaar over en weten waar ze rekening mee kunnen houden. Er kan gebruik gemaakt worden van ieders kwaliteiten! Ga eens na hoe je hier zelf mee omgaat en bekijk of je ook eens een ander pad kunt bewandelen.