Ook ik pleit ervoor om depressie of het niet lekker in je vel zitten bespreekbaar te maken.

depressie bespreekbaar maken kan moeilijk zijn

Want als je erover praat, verwerk je, maar vooral belangrijk hierin is, is dat de omgeving weet dat er iets speelt!

 

Toch blijft het een lastig verhaal; praten over het je niet goed voelen. Wie doet dat nou Je wilt toch dat het je voor de wind gaat? Wat zullen anderen wel niet van je denken als je aangeeft dat je niet lekker in je vel zit? Ze zullen vast denken dat je een zwakkeling bent, of een nietsnut…. En dat wil je natuurlijk niet!

Niet zwak, maar moedig!
Wat iedereen hierbij vergeet, is dat het juist moedig is om aan te geven dat het je even niet lekker gaat. Dat het juist laat zien hoeveel kracht je hebt, om jezelf zo te durven laten zien! Mensen zouden je juist met veel lof moeten ontvangen, voor je durf en je lef!

En daarbij is goed om vooral te luisteren en hulp te bieden ipv te wachten tot ze hulp vragen. Soms kún je gewoon niet om hulp vragen. Of omdat je niet weet waarvoor precies en denkt dat niemand kan helpen. Of omdat je niet weet hoe je hulp moet vragen. Lees dan mijn vorige blog. Hierin geef ik tips hoe je hiermee om kunt gaan!

Iedereen weet het, niemand doet iets…
Er wordt vaak, op welke manier dan ook, aandacht besteedt aan het bespreekbaar maken van depressie. Er wordt dan gezegd dat bijvoorbeeld onder jongeren zelfdoding doodsoorzaak nr 1 ten gevolge van een depressie! Dit is natuurlijk heel heftig, maar wat heeft de jongere mét de depressie daaraan?? Leuk om te weten, maar dan weet diegene nog niet hoe ze hulp moeten vragen, of waar ze terecht kunnen…

Aandacht op de verkeerde plaats?
Vaak is het zo dat de farmaceutische industrie hier heel vlot op in speelt. Er worden allerlei recepten voor geschreven of artikelen aangeboden die ervoor zouden moeten zorgen dat je je beter gaat voelen… Maar is dit wel zo? Kan het ook niet zo zijn, dat je juist hierdoor je minder goed voelt? Ik denk zeker dat dit niet altijd zo hoeft te zijn. Deze middelen kunnen bestter ondersteuning in je proces. Alleen vraag ik me af of de kern hiermee aangepakt wordt.

Daarnaast hebben we nog de aandacht die bijvoorbeeld met zo’n depressiegala gegeven wordt. Voor wie is dit? Voor de mensen met een depressie zelf? NEE, blijkt al snel! Op verschillende plekken hoor ik terug dat juist voor deze mensen zo’n gala niet toegankelijk is, óf dat ze hier geen deel van uit willen maken… Ze vinden het bijvoorbeeld teveel entertainment. En daarbij hebben ze niet de energie om deel te nemen. Over de kosten hiervoor zullen we het dan nog maar niet hebben…

Waar dan wel de aandacht voor?
Ik denk dat het altijd goed is, bij jezelf te beginnen!! Hoe goed sta jij open voor de ander zijn of haar verhaal? Hoe goed luister je dan echt? Of ben je ondertussen ook nog met iets anders bezig in je hoofd. En geef je dan direct je mening of advies, of luister je ook alleen.

Hoe kwetsbaar stel jij jezelf op? Geef je zelf ook wel eens toe dat het minder gaat. Of dat je even niet hoe je ergens mee verder moet. Want als je dit wel doet, zal de ander ook gemakkelijker iets wat minder goed of gemakkelijk gaat terug zeggen.

Hoe gemakkelijk praat je nu werkelijk over moeilijke dingen? Sta je daar wel eens bij stil Het komt vaak voor dat mensen bijna schrikken als de ander aangeeft dat het even niet goed gaat. Ze weten dan niet hoe ze snel ze daar weg moeten gaan! Dit zegt meer over jezelf dan over degene die het moeilijk heeft. Al zal deze het steeds moeilijker gaan vinden de moeilijke zaken te delen….

Zo hoor ik ook wel ooit dat iemand bijvoorbeeld op social media veel aandacht geeft aan de posts waar moeilijke zaken gedeeld worden. Terwijl in het echte leven diegene het ontzettend moeilijk vind om eens te vragen hoe het nu gaat. Daarmee geef je wel een boodschap af. Op ‘papier’ kan alles gedeeld worden, maar in real life stoppen we alles in de doofpot! Vooral als je kinderen hebt, is het goed om hier voor jezelf eens na te gaan hoe jij dit doet. Juist voor je kinderen zul je het goede voorbeeld moeten zijn, zodat zij wel leren praten over moeilijke zaken!

 

En hoe moet het dan nu?
De blog is langer geworden dan de bedoeling is…dus zal de tips voor jou op een rij zetten;

 • Vergeet niet dat het juist moedig en sterk is om ervoor uit te komen als het even minder gemakkelijk gaat
 • Luister naar wat de ander te melden heeft, zonder direct een oordeel hierover te geven. Laat hem/ haar gewoon hun verhaal doen
 • Bied (praktische) hulp, ook als ze er niet om vragen. Stel bijvoorbeeld voor om eens hun kind naar de sport te brengen. Of neem wat ‘basis’ boodschappen mee
 • Ga na of je jezelf kwetsbaar opstelt; zo niet kijk dan met welke (kleine) dingen je kunt beginnen om aan te geven. Bijvoorbeeld een foutje toegeven of aangeven dat je je niet lekker voelt. Ook kun je hierbij denken aan het aangeven dat je iets moeilijk vind “het lukt me nog steeds niet om een knoop aan mijn broek te zetten, zou willen dat ik dat zelf kon, zodat ik dat niet steeds aan iemand hoef te vragen. Daar voel ik me rot onder”
 • Ga na hoe gemakkelijk of moeilijk je praat over moeilijke dingen. Blijkt dat je dit nogal moeilijk vind; zorg dan in ieder geval dat je niet hard wegrent als de ander iets moeilijks te melden heeft. Blijf rustig staan en geef gewoon rustig aan dat je niet weet hoe je daarop moet reageren of niet weet wat je moet zeggen. Alleen begrip tonen kan ook al voldoende zijn “kan me voorstellen dat het moeilijk is”. Bedenk goed: Je hoeft geen antwoord te hebben!!
 • Ben een voorbeeld voor anderen. Zet kleine stapjes als dit nodig is, om zo steeds meer te leren praten over moeilijke zaken.
 • Gemakkelijk?? NEEEEE
  Dit is zeker niet gemakkelijk. Gelukkig zijn er op internet allerlei dingen te vinden die hierin kunnen helpen. Als je bijvoorbeeld niet zeker weet of je echt wel een depressie hebt, kun je een depressietest doen (http://www.mentaalvitaal.nl/depressietest).
  Ook kun je op internet allerlei tips en handvatten terug vinden hoe je met wat dan ook om kunt gaan. Zo ook mijn e book. In dit e book geef ik 3 tips die helpen anders tegen dingen aan te kijken, zodat je je wat lekkerder in je vel voelt zitten!!
  www.groeipunt-hapert.nlGRATIS TIPS