IEMT is een vorm van therapie die ik regelmatig toepas in mijn praktijk. Veel mensen weten niet wat het is en wat het voor je kan betekenen. Daarom geef ik vandaag antwoorden op vragen die ik regelmatig krijg over IEMT.

Wat is IEMT en wat betekent het?

IEMT staat voor Integral Eye Movement Therapy. IEMT is een krachtig middel dat je in staat stelt vervelende emoties los te laten of te verwerken. Door met je ogen de vingers van de therapeut te volgen wordt dit proces in werking gezet. Het is een effectieve manier om negatieve emoties zoals trauma’s, angsten en fobieën los te koppelen van herinneringen. Er hoeft niet of weinig gesproken te worden tijdens een sessie.

Wat is het verschil tussen IEMT en EMDR?

IEMT is nog vrij nieuw en dus minder bekend. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) bestaat al heel wat jaren en gebruikt naast oogbewegingen ook geluidjes en tapjes. Er wordt meer gewerkt vanuit het beeld wat je van een herinnering hebt. Bij IEMT werk je met het gevoel waar je nu last van heeft. Door je oogbewegingen gaat je onderbewuste aan de slag met de herinnering die je hier bij hebt. Hierdoor worden meer de onderliggende koppelingen aangepakt, dan een op zichzelf staande herinnering.

Bij welke klachten kan IEMT ingezet worden?

IEMT is heel breed inzetbaar. Het gaat vaak om vervelende gevoelens loslaten. Denk aan gevoelens van angst, machteloosheid, schaamte en schuld maar ook aan onzekerheid, twijfel, depressie en belemmerende overtuigingen. Hier hoeven geen specifieke traumatische ervaringen aan vooraf te gaan. Het kan ook gaan om bepaalde emoties die regelmatig de kop op steken. Je hoeft niet te weten waar deze vandaan komen. IEMT kan hier onderliggend mee aan de slag, zodat het omgezet wordt naar meer positieve emoties.

Wat kost IEMT?

Doordat IEMT een krachtig middel is, zijn er vaak maar één of een paar sessies nodig. Het kan ook onderdeel zijn van een langer traject. Hiervoor liggen de prijzen anders. Kom je met een specifiek gevoel, dan kun je per sessie betalen (€ 120) of kiezen voor een kort traject van 3 sessies (€ 350). Iedere sessie duurt maximaal 2 uur.

Wat zijn de ervaringen met IEMT?

De meeste mensen die IEMT ondergaan, ervaren het als heel positief. Daarnaast is het ook iets heel ongrijpbaars. Het is moeilijk uit te leggen wat er gebeurt, omdat het zich in je onderbewuste afspeelt. Je kunt er alleen over meepraten als je het zelf gedaan hebt! Er kunnen geen gekke dingen gebeuren. Het kan zijn dat je een lichamelijke reactie krijgt, zoals hoofdpijn; maar als we doorwerken, verdwijnt deze weer. Je zult opmerken dat het vervelende gevoel wegblijft in situaties die eerder dat gevoel wél opriepen. Verschillende mensen geven aan dat ze zich hiervan bewust moeten zijn om niet weer met hun hoofd naar dit vervelende gevoel te schieten. Niet om dit gevoel weg te willen hebben, maar om beter te kunnen reageren in situaties zonder dat er vervelende gevoelens in de weg zitten. Want het voelt juist fijn om dit vervelende gevoel niet meer te ervaren!