December is een maand die heel veel in zich heeft. Het is een maand met enkele (familie)feesten, het is een maand van afrondingen en afsluiten, het is een maand met extra taken als cadeautjes kopen/ inpakken/ maken, hapjes maken en ga maar door. Hier zit een leuke kant aan, maar zeker ook een minder leuke! Nu zijn er sowieso mensen die deze ‘feestmaand’ minder leuk vinden. Bijvoorbeeld als je je dierbare mist of als je zelf helemaal niet goed in je vel zit en geen reden voelt om iets te vieren. Het kan natuurlijk ook zijn dat je contact met een of meerdere mensen niet goed is, waardoor je deze feesten niet gezamenlijk kan vieren. Dat je alternatieven moet bedenken.

Het is nog maar een kort rijtje en toch wordt er erg veel in gezegd. Wat allemaal leuk en gezellig zou moeten zijn, ziet er zo opgeschreven helemaal niet zo gezellig uit! Ik zeg hierbij ook expres ‘moeten’ omdat dit vaak zo ervaren wordt. De decembermaand is een familiefeestmaand en het is leuk om samen te vieren. Terwijl dit lang niet altijd het geval is… En toch blijven veel mensen dit in het achterhoofd houden. Dit maakt dat sommigen het lastig vinden om te zeggen dat ze bijvoorbeeld kerst helemaal niet willen vieren. En andere mensen kunnen verontwaardigd reageren als ze dit horen. Volop onbegrip! Hier kan iemand dus heel anders doen dan hij of zij eigenlijk zou willen. Dat komt vooral door de overtuiging dat deze feestmaand leuk zou moeten zijn… Net zoals alles eigenlijk leuk zou moeten zijn…. Nou ja, daar heb ik al eens eerder over geschreven en daar ga ik nu niet verder op in. We gaan nu kijken hoe je er voor kunt zorgen om het voor jezelf leuk te houden!

Druk, druk, druk

Alles op zijn tijd
In deze tijd is het belangrijk je niet mee te laten slepen in alle dingen die je kunt doen, kopen of maken. De ene reclame is nog groter en leuker dan de andere. De ene post op Facebook of Instagram is nog spectaculairder dan de andere. Terwijl ik me dan afvraag: wat willen we nu met zijn allen? Gaan we gewoon mee in alles en iedereen? Of staan we ook nog eens stil bij onszelf om te kijken wat je nu ZELF echt wil? Dit wordt vaak vergeten. En dit kan toch echt! Je kunt echt wel momenten pakken voor jezelf. En er kunnen ook wel taken verdeeld worden. Niet alles hoeft meteen gedaan te worden. Er zijn best dingen die even kunnen wachten. De week heeft echt nog steeds niet meer dan 7 dagen en een dag niet meer dan 24 uur. En daar moet je ook nog in slapen en eten! Toch merk je dat veel mensen het lastig vinden om in de maand december deze balans te vinden.

Hoe komt dat?

Ik zal hier een opsomming maken. Dan kun je voor jezelf aankruisen wat voor jou geldt. Dan kun je, als je de inspiratiemail ontvangt, kijken wat je ermee kunt doen.

  • Ik moet zoveel van mezelf. Er moeten cadeautjes gekocht worden (en liefst ook nog originele), er moeten surprises gemaakt worden (en liefst ook grappig, mooi en iets wat niemand anders kan hebben), ik moet nieuwe kleren gaan kopen, ik moet zorgen dat mijn huis gezellig aangekleed is, ik moet verschillende vaste lasten eens onder de loep nemen, … Zo kan ik nog wel even doorgaan.
  • Iedereen doet dat, dus ik doe dat ook maar. Wij mensen zijn kuddedieren. We gaan het liefst met de grote hoop mee. Terwijl je steeds de vraag kunt stellen: “Wie loopt er voorop, wie bepaalt dit nou?” Dat zijn we toch echt zelf. Ieder maakt voor zichzelf een ‘verhaaltje’ waarin gezegd wordt dat iedereen hieraan meedoet. Dus doe jij dit ook maar. Terwijl er niet gevraagd wordt hoe anderen erover denken. Want als jij heel eerlijk bent, zou je dan niet eens wat minder willen doen deze maand?
  • Ik ben anders of misschien wel vreemd als ik hier niet in meega. Deze stelling is een beetje gelijk aan de vorige. Toch kan vooral het gevoel van anders zijn bij jou steken. De reden die ik net beschreef is meer zoiets als ‘ik ga mee met anderen, zonder verder ergens bij stil te staan of over na te denken’. Bij dit punt is je ‘verhaaltje’ al iets verder en voel jezelf echt aangesproken en anders als je niet meedoet. Of niet alles meedoet.
  • Ben ik wel goed genoeg? Dit is eigenlijk een gekke vraag in dit lijstje. Toch is dit een groot onderliggend deel van alles. Stel dat je geen mooie, leuke, grote surprise maakt. Wat denken mensen dan van jou?  En als je geen uitgebreide maaltijd op tafel zet met kerst, vinden mensen je dan niet ongezellig, gierig, sloom? Ga zo maar door. Net of het alleen om spullen en eten en drinken gaat…

Ik merk dat ik nog een ellenlange lijst kan maken. Toch houd ik het hierbij. Je ziet dat het vooral iets is wat in jouw hoofd zit. Je hebt het echt niet ergens gecheckt en weet dus niet zeker dat het zo is. Het zijn allemaal gedachten die met je aan de loop gaan…

Sta daar maar eens goed bij stil en kijk voor jezelf hoe het voor jou is!