Het nieuwe jaar is weer aangebroken. Bij een nieuw jaar horen vaak goede voornemens. Veel mensen bedenken op het einde van het jaar wat ze in het nieuwe jaar anders willen doen. Wat ik me dan iedere keer weer afvraag is: waarom juist nu? Hoezo ga je nu ineens wél stoppen met roken, of nu écht meer sporten? Hoezo kan dit niet op het moment dat je er écht aan toe bent? Het is niet dat voornemens op 1 januari makkelijker uit te voeren zijn – of beter gezegd, volhouden.

Hoe zou dat nou toch komen?

Veranderen doe je niet zomaar, bijvoorbeeld omdat er een nieuw jaar is begonnen. Daar komt echt wel meer bij kijken. Veranderen doe je als je er écht achter staat, als je écht wil. En nu zul je misschien denken ‘ja maar ik wil dat ook echt!’. Ik denk ook echt wel dat mensen echt willen stoppen met roken, gezonder willen eten of meer willen sporten. Alleen is er veel voor nodig om jouw patronen om te kunnen zetten. Het is wel meer dan de gedachte alleen. Je kunt jezelf veel doen geloven. Je kunt jezelf wijs maken dat het deze keer wel lukt. Maar hoezo lukt het deze keer wel? Wat gebeurde er de vorige keer toen het niet lukte? Waar had dit mee te maken? En wat ga je doen om het deze keer wel te laten lukken?

Vooraan beginnen

Het belangrijkste is om vooraan te beginnen. Een goed voornemen is namelijk niets zonder een goede basis. Met vooraan beginnen bedoel ik dat er wel wat onderzoek gedaan moet worden om iets te laten slagen. Dit klinkt nu groter dan het eigenlijk is. Vaak is het een proces. Het is niet iets dat je plots besluit en dan gewoon gaat doen. Als het zo gemakkelijk was, had je het toch al veel eerder gedaan? Het is nodig om er langer mee bezig te zijn en om te weten waarom je iets wilt, of waarom het eerder niet lukte. Dáár zit de basis! Je komt daarmee ook dichter bij jezelf te staan. Hiermee wordt je motivatie ook direct een stuk hoger.

Wat is nu belangrijk?

Om te beginnen: laat je goede voornemens voor wat ze zijn. Ga eerst op onderzoek uit. Start als je er écht aan toe bent! Alleen dan zal het slagen.

Als eerste ga je voor jezelf na wat jij zou willen veranderen, maar alleen wat jíj wilt. Niet omdat iemand anders dat graag heeft. Het is echt belangrijk dat het iets is wat jij wenst. Ben hierin eerlijk naar jezelf en stel jezelf vragen:

  – wat wil ik graag veranderen, anders willen doen?
  – hoe zal het zijn voor mij als ik dat verander?
  – wat maakt dat ik dit nú anders wil doen?
  – wat levert mij het op als ik het anders ga doen?

Daarnaast is het ook goed om terug te kijken naar hoe het eerder ging. De volgende vragen helpen daarbij:

  • waar heeft het mee te maken dat ik deze verandering niet eerder gemaakt heb?
  • wat heeft mij altijd tegen gehouden?
  • als ik het eerder geprobeerd heb, waar ging het dan op mis?
  • wil ik dit écht?

Als je deze vragen doorlopen hebt kom je er achter of het echt je diepste wens is deze verandering aan te gaan. Dit is belangrijk, omdat het allemaal niet vanzelf gaat! Het is dus nodig om het écht te willen. Pas dan is de motivatie groot genoeg om te starten en het vol te houden. Wat kan helpen is om datgeen wat je wilt bereiken voor je te zien. Je maakt voor jezelf het perfecte plaatje. Niet om perfect te worden maar meer om te weten waar je heen wilt en wat je wilt bereiken.

Dat is je einddoel. Het is goed om te weten wat dit is, maar het is eigenlijk niet belangrijk. De stappen er naartoe, dat is waar het om gaat. Kleine stappen werken het beste. Dan heb je snel resultaat en heb je steeds het idee vooruit te gaan. Dit is misschien niet altijd zo, maar het voelt wel zo als je steeds een kleine stap maakt en dit dus ook vol kunt houden.

Neem de tijd

Zoals ik eerder ook al zei: jezelf iets nieuws aanleren gaat niet zomaar. Je hebt ook niet in één dag leren lopen. Dit gaat letterlijk in stapjes. Je brein heeft tijd nodig om te wennen aan de veranderingen. Dit geldt dus ook voor nieuwe gewoonten. Je doorloopt daar een paar fases in. Gemiddeld genomen heb je 21 dagen tot 3 maanden nodig om veranderingen eigen te maken.

De eerste dagen voelen vaak niet fijn. Het is onwennig. Je begint fanatiek en ziet geen resultaat. Dan komt de tweede fase. Je moed zakt je in de schoenen, want het resultaat is nog steeds wat je verwacht had. Als je 15 kilo wilt afvallen moet je niet denken dat dat in 10 dagen lukt; dat zou meer dan een kilo per dag zijn! In die tweede fase haken veel mensen af. Juist hier is volhouden belangrijk: even doorbijten om later wél tot resultaat te komen.

In de derde fase gaat deze nieuwe gewoonte meer eigen worden. Dan hoef je er niet meer zo over na te denken, dan gaat het meer