Als er één ding moeilijk is dan is het communicatie wel. Er kan zoveel mis gaan hier in. Je begrijpt elkaar verkeerd, iedereen vult in hoe die denkt dat het is, en de waarheid ligt ergens in het midden. Vaak wordt niet gecheckt of het wel klopt. Eigenlijk communiceren we veel te weinig!

Waar heeft dit nu allemaal mee te maken?
Dit heeft met heel veel dingen te maken. Iedereen is ergens anders opgegroeid en heeft dus andere dingen van huis mee gekregen. We horen de dingen zoals we ze gewend zijn. Als schreeuwen in jouw gezin ‘normaal’ was zul je dit zelf ook sneller doen en zul je niet zo snel uit het veld geslagen zijn wanneer anderen schreeuwen. Dit is een heel ander verhaal voor diegenen bij wie schreeuwen not done was. Zij kunnen het oppakken als boos zijn of voelen het als een aanval. Je zult wel beseffen dat je dan altijd anders reageert dan degene die het wél gewend is.

Daarnaast vult iedereen hetgeen dat gezegd is ook anders in. Veel mensen maken beelden voor zichzelf. Wanneer je het over een hond hebt heeft iedereen daar zijn eigen beeld bij. Je denkt aan je eigen hond, die van je buren, of de hond die je vroeger thuis had. Iedereen maakt een eigen beeld bij dezelfde hond! Ieders verhaal zal dus ook anders zijn. Zo kan er miscommunicatie ontstaan.

Communiceer je zelf wel zo goed?
Aan de andere kant is het ook zo dat je zelf vaak minder ‘goed’ communiceert dan je denkt. Je bent vaak niet duidelijk in je taal. Je vertelt niet alles omdat het voor jou in je hoofd helemaal compleet en duidelijk is. Op de een of andere manier beseffen we niet dat dit voor anderen anders is

Miscommunicatie
Voor mij begint alles met bewust stil staan hoe het nu gaat. Sta hier eens bij stil:

· Hoe communiceer jij nu?
· Welke woorden gebruik je?
· Hoe duidelijk zullen deze werkelijk zijn voor anderen?
· Weet jij altijd zeker dat zoals jij iets bedoelt door de ander ook zo overgenomen wordt?
· En andersom – weet jij zeker dat de ander iets bedoelde zoals jij het opgepakt hebt?

Als je hierop ‘ja’ gezegd hebt, hoe weet je dit dan zo zeker? Hebben jullie het écht over hetzelfde? Heb je dit gecheckt? Je bent vaak geneigd om te zeggen dat je zeker weet dat je elkaar goed begrepen hebt. Toch is het vaak anders dan je denkt! Dit komt omdat heel veel dingen bepalen hoe de communicatie opgebouwd wordt, en dan vooral de aannames zoals die gedaan worden.

Daarom wil ik je vragen eens goed stil te staan bij hoe je communiceert. Hoe duidelijk is het? Leuk als je me laat weten wat je ontdekt hebt!