Dit is de slogan van de week tegen pesten 2021. Buitensluiten is een van de vormen van pesten die we regelmatig tegenkomen. Terwijl het toch meer vanzelfsprekend zou kunnen zijn dat iedereen erbij hoort en je jezelf welkom kunt voelen. Want stel jezelf eens voor hoe het zou zijn als je ergens geweigerd wordt. Bijvoorbeeld enkel door je huidskleur of door het soort kleding dat je draagt. Het is lastig voorbeelden te geven, omdat iedereen om een bepaalde reden buitengesloten kan worden, zonder dat echt denkbaar is waardoor dit zou kunnen zijn. Je gaat er toch niet van uit dat iemand veroordeeld wordt op hoe hij is. Iedereen zou moeten kunnen zijn wie hij is. Als hij zich daar maar lekker bij voelt!

Genoeg voorbeelden

In mijn praktijk komen genoeg voorbeelden van pesten voorbij. Bijna iedere cliënt heeft wel eens een situatie rondom dit thema benoemd. Er zit wel verschil in de hoedanigheid, al zie ik altijd wat het doet met mensen. Je zult niet geloven wat een impact dit kan hebben. Uiteindelijk heel logisch, want ieder mens wil er gewoon bij horen. Zo simpel is het. Als je nu eenmaal rode haren hebt meegekregen, wil je er ook bij horen. Toch zijn ook deze vaak doelwit van pesterijen. En waarom? Ik zou het écht niet weten. Want diegene kan er nu eenmaal niets aan doen dat ze rode haren heeft. En toch word je doelwit…. Nu is het natuurlijk wel zo, dat deze persoon hier zelf mee zal leren omgaan. Alleen vind ik het toch zuur als dit ook zo is om zaken waar je zelf niets in te zeggen hebt gehad.

Oké op het moment dat iemand ervoor kiest zijn kleding amper te wassen en kapot te laten zijn, is dat wel eigen keuze. Dan nog hoef je diegene hierop niet ‘aan te pakken’.  Diegene kan een bepaalde reden hebben om het zo te doen. Daar wordt vaak niet bij stil gestaan. Het is dan ook veel gemakkelijker iemand anders als doelwit te maken, want dan ben je zelf weer even safe. Onbegrijpelijk dat dit zo koste wat kost, iedere keer opnieuw weer gedaan wordt.

Impact

Ik zei net al dat ik in mijn praktijk de impact kan zien van pesterijen. Het doet in ieder geval altijd iets met je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Je gaat twijfelen aan jezelf, terwijl het niet eens altijd duidelijk is waarom gepest wordt. Bij sommige mensen denk ik echt; hoe kan dit nu? Ze ziet er harstikke goed uit, ze is heel eerlijk en puur, doet geen gekke dingen, is eerlijk. Hoe kan het dan dat deze persoon hiervoor uitgekozen wordt? Nu moet ik zeggen dat uiteindelijk het laatste wat ik net zei een belangrijke is. Eerlijk zijn. Andere mensen kunnen hier vaak niet mee omgaan. Juist de mensen die puur en eerlijk zijn, zijn een soort van bedreiging. Zij willen zelf ook meer zo zijn en als dat niet lukt, is het gemakkelijker die ander onderuit te halen. Hoe ongelofelijk dit ook klinkt! Toch zie je dit vaak. Want die impact die het heeft op de persoon, maakt dat deze persoon meer onzeker wordt. Misschien af en toe meer meegaat in wat anderen willen. Dat is natuurlijk wel gemakkelijk.

Maar wat ze niet zien is wat het van binnen met die persoon doet. Deze kan alleen maar meer gaan twijfelen aan zich zelf. Ze krijgen een deuk in hun eigenwaarde en kiezen steeds meer voor dingen die de anderen goed of beter vinden. In de hoop er dan weer bij te horen. En over welke reden van pesten we het ook hebben, dat maakt niet uit. Ieder mens heeft het recht er te zijn zoals hij is, zonder daarop afgerekend te worden. Hoe langer deze zaken duren, hoe minder deze persoon zich thuis voelt. En misschien zich steeds meer terug trekt. Je ziet dat de persoon minder zichzelf kan zijn en steeds meer dingen die niet bij hem passen. Dit geeft vaak ook frictie in contact met anderen. Want het wordt veel minder echt vanuit zichzelf gekozen. Hierdoor gaat de puurheid er af. En de eerlijkheid kan meer drammen worden of in ieder geval met meer emotionele lading die voor anderen niet prettig is. Hierdoor is de verwijdering tussen mensen weer aangewakkerd….

Eigen ervaring

Iedereen kan wel een moment bedenken waarin hij zich buitengesloten voelde. Dit kan bijna niet anders. Want er zijn zoveel verschillende mensen dat je nooit overal bij kunt horen. En soms maak je hierin verkeerde keuzes, waardoor je tóch buitengesloten wordt. Het beste is om dan echt bij jezelf stil te staan en te kijken naar wat er nu werkelijk aan de hand was. Sloot je aan bij een groep waar je écht bij wilde horen of meer omdat je dacht dat anderen dit verwachten? Want als het dit laatste was, weet je direct dat je hier dus zelf ook een rol in hebt. Beter iets te kiezen waar je echt achter staat. Ook dan kun je buitengesloten worden, door je kleur, religie, beperking, of wat dan ook. Dan kun je kijken of je wel bij deze groep bij wil horen en kies je je eigen vervolg pad. En bedenk dat degene die je buitensluit, dit vooral doet om er zelf beter van te worden of om zelf niet buitengesloten te worden. Hoe raar het misschien klinkt. Neemt niet weg dat het altijd vervelend blijft (zacht uitgedrukt).


In mijn lagere school periode heb ik ook diverse pestervaringen gehad. Ik was wat aan de dikke kant, waardoor ik een gemakkelijk doelwit was. Daarnaast is de reactie voor de pesters ook heel wat waard. Ik kon erg onverschillig reageren. Dan willen ze je vaak nog meer uit de tent lokken en gaan nog een tandje harder. Maar ja als je gaat huilen of iets dergelijks is het natuurlijk ook wel heel grappig voor hen. Dit willen ze ook wel vaker meemaken. Zo kun je bij iedere reactie wel iets zeggen.

Belangrijk blijft dat je bij jezelf blijft en goed nagaat hoe iets voor JOU is. Wat jij wilt. Wat jij belangrijk vindt in het leven. Zien andere dit anders en gebruiken ze dit in het contact met je? Zorg dat je erover praat met iemand, want als je er mee blijft rondlopen, bouwt het op en heeft het alleen maar meer impact op jou. Hoe langer dit allemaal duurt, hoe lastiger het is er mee te leren omgaan. Dus zorg dat je snel actie onderneemt, in welke zin dan ook!