Blij met niks, is dat geen rare titel? Dat valt eigenlijk wel mee. Het is eigenlijk het tegenovergestelde van de trend in onze maatschappij. Alles moet meer, groter, beter; liefst perfect als het even kan. Veel mensen laten op social media de mooiste plaatjes zien. Waar ze op vakantie zijn geweest, hoe leuk het weekend was en wat ze nu weer gekocht hebben. En dan alles zo mooi mogelijk op de foto. Maar wat zegt het nu eigenlijk? 

Wat zeggen mooie plaatjes?  

Hier kun je op verschillende manieren naar kijken. Het kan ook op verschillende manieren uitgelegd wordenMaar je mág er op je eigen manier naar. En je mág op social media iets delen zoals jij dat wilt. Ik wil het hier alleen even wat breder neerleggen, zodat je eens na kunt denken of je het echt op deze manier wilt doen! Misschien heb je er niet eens bij stil gestaan. Door dit te lezen, kun je dit ook eens doen.  

Manieren van kijken 

De manier van kijken heeft vooral te maken met jezelf. Hoe zeker je van jezelf bent, wat je gewend bent en op welke manier je naar veel dingen kijkt. Als je zeker van jezelf bent zul je bij berichten op social media niet direct een vergelijking met jezelf maken. Het maakt dan niet zoveel uit wat een ander doet of heeft. Jij doet jouw ding en bent daar tevreden mee.  

Soms kun je natuurlijk wel de neiging hebben te willen wat iemand anders doet of heeft. Maar waar heeft het mee te maken dat je hetzelfde wilt als die ander? Meestal heeft dit met meerdere factoren te maken, zoals zelfvertrouwen en soms status. Je zult snel geneigd zijn te zeggen dat het niets met status te maken heeft, of dat je erbij horen wilt.  

Maar is dit wel zo? Wat is voor jou de betekenis? Wat wil je ermee? Wat roept het op bij je als je eraan denkt? Wat maakt dat dit je een goed gevoel geeft? Zo kun je nog wel even doorgaan. Om echt voor je eigen keuze te gaan is het goed deze vragen goed te doorgronden. Durf eerlijk te zijn tegen jezelf. Je hoeft het niet met anderen te bespreken! Doe dit gewoon zelf en kom uit waar jij je goed bij voelt en wat voor jou betekenis heeft! Waarom zou je iets doen, wat een ander leuk vind? Wat levert jou dit op? Misschien hoor je er zo beter bij, maar de vraag is of dit de meest eerlijke manier is. Wat als het niet bij jou past? Is het niet beter dat je erbij hoort als je gewoon jezelf kunt zijn?  

Ervaring en omgeving 

Dan heb je ook nog de verschillende manieren van kijken door eerdere ervaringen en je omgeving. Jouw omgeving bepaalt namelijk onbewust hoe jij tegen bepaalde dingen aan kijkt. Vraag je dan eens af waar jouw ideeën vandaan komen. Stel, je buren kopen een nieuwe auto. En dat terwijl de vorige pas 5 jaar oud was! Wat een onzin! Waar komt dit idee bij jou vandaan? Waarom maak je je hier druk over? Betekent dit dat jij ook iedere 5 jaar een nieuwe auto moet kopen? Vraag je je af hoe ze over je denken als je hier níet in meegaat? Sta maar eens stil bij de meningen die je gevormd hebt. Misschien reden jouw ouders hun hele leven in dezelfde auto en komt daar jouw idee vandaan. 

Uitleg van je leven 

De andere kant van het verhaal is natuurlijk de plaatser: degene die iets op social media deelt. Ik noem hier de plaatser omdat dit veelal tot uiting komt op social media. Het kan natuurlijk ook in gezelschap met andere mensen voorkomen. Het gaat er om hoe jij een inkijk in jouw leven laat zien. Hoe praat jij over je weekenden, vakanties , je werk of wat dan ook? Wat laat je de ander geloven? Kan het zo zijn dat je wel eens een foto maakt op een supersaai feestje en je even je beste beentje voorzet, zodat het lijkt dat het heel gezellig is?  

Of misschien gaat het net zo als bij mijn kind nog wel eens gebeurt. Dan zijn we bijvoorbeeld op vakantie en hebben we een wandeltocht gepland. Niet haar favoriete bezigheid. Ze moppert dan met regelmaat en heeft geen zin om te lopen. Op het moment dat de camera voor de dag komt zet ze een grote glimlach op en lijkt het toch dat ze geniet! Ik was erbij, dus ik ken de achtergrond van deze foto. Andere mensen niet, dus zij vertellen het verhaal zoals ze zelf wil. Zo gebeurt het vaak. Het is toch leuker te laten zien dat je het gezellig hebt of dat je een geweldige tijd hebt. Ivraag me dan afwaarom?  

Het kan ook anders 

Hoe eerlijk ben je naar anderen (én jezelf) als je foto’s plaatst die een ander beeld laten zien dan het eigenlijk was? Of als je een verhaal vertelt wat spannender klinkt dan het was. Wat wil je daarmee bereiken; word je dan leuker gevonden? Dat zou kunnen. Diep van binnen weet je dat de foto of het verhaal niet klopt met de werkelijkheid. Het is natuurlijk voor jezelf ook wel gemakkelijk om te doen alsof het leuk was. Het kan niet altijd feest zijn, maar dat is niet erg! Het leven bestaat nu eenmaal ook uit momenten die minder leuk zijn. Geef het gevoel wat je daarbij hebt de ruimte, laat het er gewoon zijn, zonder het te ontkennen, en voel wat er gebeurtVaak is het zo dat je door deze ruimte met meer afstand kunt kijken wat er werkelijk gebeurt zodat je een keuze kunt maken wat te doen, wat meer bij je past.  

Daarnaast is het ook de vraag wat al de mooie foto’s over jou zeggen. Wat wil je ermee laten zien? Stel dat je niets hebt, ben je dan niets waard? Lijkt me niet! Het is wat je er zelf van maakt! Als je steeds strooit met zaken om jezelf anders (lees: beter) voor te doen, ben je niet jezelf. Je komt daarmee ook steeds verder van jezelf af te staan. Anderen kunnen je leuk vinden maar doen dat dan om de verkeerde redenen. Op den duur voelt het niet goed meer. Je komt steeds verder van je wensen af te staan. Je doet het omdat anderen het doen terwijl er niets van jezelf bij is!  

Even helemaal niets 

Het is goed om eens niets te doen of niets te hebben. Het kan zijn dat je dat lastig vindin het beginmaar het is wel goed voor je zelfbeeld en vertrouwen. In die stilte kom je misschien jezelf tegen. Je leert hoe je hiermee om kan gaan. Je leert dan om niet weg te lopen voor vervelende gevoelens. Je laat ze zijn voor wat ze zijn en kijkt of het nodig is om actie te ondernemen, maar alleen als je dit zelf in de hand hebt en het belangrijk is voor jezelf! Kijk dan welke kleine stappen je kunt nemen om iets op een andere manier aan te pakken.  

Ook kan het goed zijn om niets nieuws aan te schaffen. Het is juist goed om eens rond te kijken of je niet teveel hebt! Vaak is het zo dat alleen voorzien in je basisbehoeften bevredigend isAlles er omheen is nep of een aanhangsel. Het zegt niets; niet over jou in ieder geval.  

Met de feestdagen speelt dit altijd. Je wilt je kind of jezelf liever een groter of duurder cadeau geven, zodat je dat toch maar mooi kunt laten zien aan anderen. Maar wat dan? Wat heb je ermee bereikt? Als het iets is, wat je zelf erg graag wil, zonder bijbedoelingen van buitenaf, dan is er niets aan de hand. Dan zou ik zeggen: geniet! En anders… ben eens een keertje blij met niets!