Vandaag is de Nationale Vitaliteitsdag; een interessante dag voor mij als therapeut! Want vitaliteit is niet alleen gericht op het lichamelijke, maar heeft ook zeker te maken met het mentale. Hoe staat het met jouw mentale vitaliteit? Check het hier!  

Wat is vitaliteit?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat Vitaliteit eigenlijk betekent. Vitaliteit staat voor: 

  • Bevlogenheid
  • Levenslust
  • Energie 
  • Plezier hebben 

Dat staat zo mooi omschreven, maar weet jij wat dit voor jou betekent? Als jij aan vitaliteit denkt, wat komt er dan in je op? Denk je dan vooral aan hoe fit je lichamelijk bent? Of denk je ook aan de hierboven beschreven woorden? 

Ik kan me goed indenken dat je meer denkt aan ‘lichamelijk fit zijn’ of aan iets wat daarmee te maken heeft. Dat is een logische gedachte. In reclames op tv wordt het ook vaak zo benoemd. Toch heeft het ook een andere kant. De kant waar ik meer aan denk, de mentale kant. Als je mentaal niet fit bent, is het vaak moeilijk om de motivatie op te brengen om te blijven bewegen. Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen, misschien lukt het jou juist wel. Dat is natuurlijk hartstikke goed!  

Ben je toch benieuwd hoe bewust jij je bent van jouw mentale vitaliteit? Lees dan verder. 

Bevlogenheid

Bevlogenheid betekent dat je enthousiast bent, dat je iets doet omdat je het leuk vindt, niet omdat het moet. Het is heel fijn om één of meer dingen te doen of hebben waar je heel bevlogen over bent.   

Heb jij iets waar deze bevlogenheid duidelijk voelbaar is?
Als jij deze vraag met ‘ja’ kunt beantwoorden is dat heel fijn. Je zult het enthousiasme goed merken. Je hebt zin om te doen wat je wilt doen. Vaak is het dan ook zo dat je daar niet veel moeite voor hoeft te doen. Dat is prettig, want dan kost het ook direct minder energie. Je krijgt er vaak juist energie van! Door ondertussen te doen wat je het allerliefste doet, breng je ook je energiepeil omhoog. Is dat wat?! 

Wat levert het je nog meer op? Vaak zorgt het voor meer positiviteit; het motiveert om nog meer te doen. En het geeft voldoening. Je zelfvertrouwen bouwt ook op. Dit heeft er natuurlijk mee te maken dat je in die bevlogenheid gebruik kunt maken van je kwaliteiten. En als het dan ook nog eens goed lukt, krijg je meer zelfvertrouwen! 

Er zit ook een andere kant aan het verhaal. Als je in de flow zit, kan het zijn dat je te ver gaat. Je vindt het zo leuk wat je aan het doen bent, dat je maar door gaat. Je neemt geen tijd voor pauze en zegt op meer dingen “ja” omdat je het zo leuk vindt. Hier zit dan ook direct de valkuil. Want als je te veel gaat doen, kan het zijn dat het je energie gaat kosten. En dat niet alles meer lukt zoals je zou willen. Hiermee zakt dan alles wat je eerder hebt opgebouwd weer in. 

Levenslust

Wat hier direct mee samenhangt is levenslust. Op het moment dat het allemaal goed gaat, voel je ook veel levenslust. Je hebt er zin in! Je kunt veel meer aan en voelt je fantastisch. Je kunt je ook wel voorstellen dat dit jou een boost zal geven. Toch kan ook hier die andere kant om de hoek komen kijken. Want als je te veel aanpakt of te lang doorgaat, kun je de levenslust ook weer verliezen… Je zult minder dingen gaan doen en krijgt het ook niet meer voor elkaar om de leuke dingen te doen.  

Energie

Zoals eerder geschreven krijg je van deze bevlogenheid en levenslust ook energie. Deze positieve energie geeft je een goed gevoel. Je hebt goede zin en pakt de dingen graag aan. Je kunt je wel voorstellen hoe je je dan voelt. Denk maar eens aan een moment waarin je veel energie had. Waar was je op dat moment? Hoe zag de omgeving eruit? Hoorde je geluiden of voelde je dingen? Vaak zie je dat een bepaalde plek waar jij je goed voelt, zorgt voor een aanvulling van de goede energie. Ik heb dit bijvoorbeeld aan het strand met een zonsondergang. Als ik er op dat moment ben, vind ik het heerlijk om in het zand te zitten en te kijken hoe de zon de zee in zakt. Dat voelt goed. Daarna kan ik ook weer wat meer aan.  

Plezier hebben

Bij dit alles staat plezier hebben hand in hand met de rest. Op het moment dat je bevlogen bent, levenslust en energie voelt, is het meestal zo dat je ook plezier ervaart. Je krijgt er vanzelf plezier van! Door het hebben van plezier treed je vaak ook anders in contact met anderen; positiever. Dit zorgt ervoor dat zij ook anders reageren op jou. Ze zullen eerder iets voor je over hebben of je krijgt een warme glimlach terug. Dat doet toch ieder mens goed! 

Andere kant

Natuurlijk heeft elk verhaal ook een andere kant, dat is hier ook het geval. Daar kunnen we helaas niet onderuit. Een goede mentale vitaliteit kan ervoor zorgen dat je over je grenzen heen gaat. Daarmee wordt de bevlogenheid aangetast en wordt je levenslust minder. Dit heeft effect op je energie en het plezier wat je ervaart. Maar heb je dat nu gelijk in de gaten? Dit zal verschillend zijn. De ene keer zul je snel merken dat je vitaliteit verminderd is en de andere keer is het al te laat 

Met ‘te laat’ bedoel ik dat je al zover bent dat je weinig energie over hebt, geen motivatie meer hebt om dingen aan te pakken en weinig plezier beleeft in een week. Wat begonnen is als iets wat ideaal aanvoelde, is nu veranderd in een zwart gat. Dit klinkt nu heel zwaar, maar dat doe ik expres. Het kan daar namelijk wel op uitdraaien. Daarom is het goed om dit te voorkomen door al eens stil te staan bij waar jouw grenzen liggen.   

Weet jij waar jouw grenzen liggen? 
Loop in gedachten eens door jouw week en sta stil bij alle dingen die je doet. Wat geeft je energie? En wat valt eigenlijk wel tegen als je er over nadenkt. ‘Eigenlijk’ is hierbij geen goed woord, want het valt tegen of het valt niet tegen. Ben hierin eerlijk naar jezelf, daar help je jezelf het meeste mee!  

Met de antwoorden op deze vragen is het belangrijk om na te gaan of er dingen aangepast moeten worden. Misschien is het niet nodig en is het goed zoals het is. Dat is mooiMaar het kan ook zijn dat er beter iets aangepast kan worden. Dit kan ook als het nu nog niet zover is dat je bevlogenheid, je levenslust, je plezier én je energie weg is, maar je bij bepaalde activiteiten of dingen merkt,  ‘hmm dit is niet helemaal wat ik zoek’. Kijk in dat geval of iemand anders deze taken kan doen. Dat is beter dan zelf maar door te poten en uiteindelijk met de gebakken peren te zitten.  

Zo zie je dat het woord vitaliteit zeker ook effect heeft op je mentale gezondheid. Als je er niet voor zorgt dat je mentaal goed in je vel zit, zal het ook lastiger zijn om het lichamelijk allemaal op peil te houden!